“Balejaž” Шатирање

“Balejaž”  Шатирање

Нема жена или девојка која не слушнала за магичниот збор Balejaž. Balejaž техниката стана водечки фризерски тренд во боење на косата и дефинитивно доминира во 2015-та и 2016-та година.  Balejaž е збор кој се користи за толкување на сликата на косата. Потекнува од Францускиот збор” balayage” што значи слободно сликање со рака.

Шатирњето на косата секогаш било популарно затоа што косата има повеке од една боја и ако прамените се добро изнијансирани косата навистина изгледа преубаво.

Да се вратиме на Balejaž. Значи Balejaž е име за техника на боење и има три вида на техики на Balejaž:

  • Сомбре balejaž,
  • омбре balejaž и
  • фламbalejaž.

Се разликуваат по начинот на изработубањето и по резултатите.

Сомбре нијансирањето секогаш изгледа нежно и природно како косата да е осветлена од сонце.

Balejaž i flambojaž се поагресивни методи и тука се гледаат како големите и дебели прамени се спуштаат од коренот према скроз обоените краеви на косата.

За било кој тип на шатирање да се одлучите нема да погрешите. Еве некои примери: